Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hibajavító, radír

Tudtad?

Javító toll

 

Ms Betty Smith az USA-ban először körömlakkot használt a gépelési hibák javítására. Úgy mondják, hogy ezzel kezdődött a javító tollak története.

Először ecsetet és valamilyen javító folyadékot használtak az ilyen javításokhoz, majd kifejlesztették az ecsetet tartó kupakkal, zárható speciális tartályt.

A jelenlegi javító tollak tintáinak anyaga valamilyen fehér pigmentet tartalmazó festékanyag és annak oldószere.

Tudtad????

Radír

Úgy mondják, hogy a radír felfedezése előtt az emberek kenyeret használtak a radírozásra.

1495-ben Christopher Colombus rátalált a természetes gumira Haiti szigetén, az egyik Karib-tengeri utazása során.

Joseph Priestley - akit az oxigén felfedezőjének tartanak - jött rá, hogy a gumi alkalmas a radírozásra is. Ez még 1770-ben történt.

2 évvel ezután már a törlőgumi megjelent a londoni kereskedelemben, majd először Franciaországban, s onnan további európai országok vették át.

A „műanyag” radírt 1952-ben Japánban fedezték fel. Ez sokkal jobb törlő tulajdonságokkal rendelkezik, min a természetes törlőgumi.

A formázása is könnyebb. Mindezek következtében a műanyag radír már elterjedtebb, mint a természetes gumiból készült törlőgumi.

Csak tájékoztatásul jegyezzük meg, hogy a műanyag radír alapanyaga polyvinyl choride. Majdnem az összes radír ebből a műgyantából készül. A radírok között döntő különbség azok keménységében található. A mérnöki, tervezői gyakorlatban a keményebb radírokat kedvelik.

Rendezés:

Keresés